Učenje nemačkog jezika

Neki od osnovnih razloga za učenje nemačkog jezika su:

  • sporazumevanje u zemlji u kojoj se govori nemački,
  • razvijajnje svojih  profesionalnih veština,
  • bolje razumevanje nemačke umetnosti i kulture i
  • kursevi nemačkog jezika u Nemačkoj.

ucenje nemačkog

Ako idete na odmor, da radite ili da studirate u zemlji u kojoj se govori nemački jezik biće vam od velike koristi mogućnost da se na njemu i sporazumevate.

Takođe, nemački jezik može biti baš ono što vam je potrebno da napredujete u karijeri, možete čak raditi u nekoj nemačkoj kompaniji u vašoj zemlji, kao što je Siemens, Bosch ili Wolksvagen. Važno je istaći da nemački postaje sve značajniji u našem globalizovanom svetu, pored toga što je najrasprostranjeniji maternji jezik u Evropskoj Uniji. Nemački jezik se najčešće uči iz profesionalnih razloga – prilike za bolji posao ili uspešniju karijeru, otuda što se Nemačka smatra „ekonomskom lokomotivom” Evrope, a nemačke i austrijske kompanije najboljim poslodavcima

Još jedan dobar razlog za učenje nemačkog je dodir sa jezikom koji ima dugu kulturnu tradiciju; učenje nemačkog će vam dozvoliti da zakoračite u svet Getea, Šilera, Gintera Grasa, Betovena, Vagnera, Frojda I nemačkih režisera kao što su Fazbinder, Hercog ili Emerih. I zašto ne saslušati sa razumevanjem novu nemačku rok pesmu?

 

Korisni saveti za uspešnije učenje nemačkog jezika

Izaberite odgovarajuće mesto za učenje gde su vam stvari koje će vam trebati na dohvat ruke i držite rasejanost na minimumu.

Napravite listu pre nego što počnete da učite, uključujući neophodan materijal za učenje, korake  i procese izvršavanja zadataka, datume za predaju zadataka, i ne zaboravite da ubacite pauze u raspored.

Radite sa rečnicima i referentnim materijalom koji vam omogućava brzu i laku proveru.

Napravite karte ili mape sa novim rečnikom i jezičkim konstrukcijama koje ste naučili na času. Za imenice, prvo napišite rod (određeni član der, die, das, ili poslednje slovo: r, e, s) i množinu. Za glagole napišite prošlo vreme i prošli particip, kao i pomoćne glagole koji se koriste sa glavnim glagolima. Za predloge, zapišite u kojim se slučajevima koriste i navedite par primera. Nove reči bi trebalo staviti u kontekst u kom se obično koriste (do završetka kursa biće vam jasno šta podrazumevamo pod gramatičkim odnosom).

Da biste poboljšali svoj govor u svakodnevnoj komunikaciji, vežbajte i ponavljajte dijaloge i tekstove sa časa, pokušajte da ih parafrazirate  i eventualno da smislite neke nove bazirane na onom što ste do tad naučili.

frankfurt panorama

Da biste usavršili čitanje, pokušajte i naviknite se na praćenje koraka tokom procesa čitanja: pogledajte tekst, izdvojte ključne reči, odredite šta su glavne teme teksta, obratite pažnju na strukturu teksta u odnosu na sardžaj, identifikujte likove, stvari, dogadjaje, kontekste, vreme, okruženje, itd.

Da biste usavršili pisanje, radite na sledeći način: odaberite temu o kojoj želite da pišete, prikupite informacije o temi, organizujte tekst koristeći mapu koncepta, formirajte rečenice, potom  ponovo pregledajte i popravite tekst.

Napravite pauzu. Da biste doživeli učenje kao nešto prijatno, kompenzujte sate koncentracije zabavnim aktivnostima.

Pretraga
LICENCA za Turizam br. OTP620/2010